Залата за конференцията Централен Военен клуб

Централният военен клуб е многофункционална сграда в центъра на София. Разположен е на кръстовището на два основни пътя в София – ул. „Раковски“ и бул. „Цар Освободител“.

Определят го като символ на престижа и националното значение на българската армия във времето. Чешкият архитект Адолф Вацлав Колар прави проект на сградата. Строежът на клуба е започнал през 1895 г. на земя, закупена за 180 000 златни лева. В основите на строежа е поставен камък от битката при Сливница от Българо-сръбската война (1885-1886). Проектът е доусъвършенстван от архитект Никола Лазаров. През 1907 г. клубът е напълно готов. С декорирането на фасадите и помещенията се заема Андреас Грайс от Виена. Сградата на Военния клуб е изпълнена изцяло в неоренесансов стил. Салоните са изключително стилни, изящни и украсени с орнаменти по таваните, мрамор, гипсови отливки, скъпа коприна. Концертната зала е в стила на барока. Акустиката в нея се постига по уникален начин – в стените са вградени акустични гърнета.

Има три етажа, които са с разпределение, характерно за клубните сгради от края на 19 век. На първия етаж са разположени различни луксозно декорирани салони, подходящи за коктейли, конференции, литературни четения, камерни концерти, делови срещи. На втория етаж е Концертната зала на Централния военен клуб с над 400 места. Достолепния й интериор впечатлява с красиви гипсови орнаменти и оригинални виенски полилеи. Сградата на клуба е обявена за паметник на културата от национално значение.

Залата за конференцията

галерия Централен военен клуб

Централен военен клуб Как да стигна?

Залата за конференцията

адрес Централен Военен клуб

Централният военен клуб е многофункционална сграда в центъра на София. Разположен е на кръстовището на два основни пътя в София – ул. „Раковски“ и бул. „Цар Освободител“.

транспорт Как да стигна?

Тролейбус № 9, спирка площад „Александър Невски", № 1, 2, 5, 8, спирка СУ „Св. Климент Охридски"

Автобус № 84,94, 184, спирка СУ „Св. Климент Охридски"

Метро, линии М1, М4, станция СУ „Св. Климент Охридски"