Чарлс Уилямс

Microsoft MVP, United Kingdom

Microsoft MVP за Excel от 2009 г. Чарлз е Excel експерт, който се е специализирал в сферата на „performance” – един от водещите специалисти в света, насочили усилията си към това, Excel да работи по-бързо. Една от основните му компетентности е повишаването на ефективността на VBA UDF (User Defined Functions). След като напуска IBM през 1996 г., той основава компания за Microsoft Office консултации и софтуер девелопмент – Decision Models. Неговите области на интерес включват също: Excel Calculation performance, VBA UDFs & VBA Performance, Excel JS API, Large Excel model,  Excel Defined Names, Excel as frontend to Relational Databases, C++ XLLs.

Заедно с Ян Карел Питерс, Чарлз е съавтор на Name Manager, широко използвана програма за управление на дефинирани имена на Excel и е автор на FastExcel – комерсиален продукт за оптимизиране на изчислителната скорост на Excel.

Темата на лекцията на Чарлз: “Make your VBA run 100x Faster”

Начинът, по който пишете VBA може да има огромно влияние върху скоростта. Чарлз ще демонстрира няколко прости трика, които можете да използвате, за да направите своя VBA бърз, както за макросите, така и за User Defined функциите. Ще научите колко е важно ефикасно да трансферирате данни между Excel и VBA, как да се извиквате функциите на работните листове от VBA, как да пишете ефективни UDF’s и как да използвате масиви за ускоряване на обработката на данните.